top of page

Οι Πελάτες υψηλού κινήτρου και γιατί ο μεσίτης δεν μπορεί να τους αγνοήσει

Υπάρχει μία κατηγορία πελατών, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά ακινήτου χωρίς την βοήθεια του μεσίτη
Μεσίτες ακινήτων. πελάτες από το εξωτερικό
Εγνατία Οδός με Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη


Οι επαγγελματίες στο χώρο αυτό πιστεύουν (δικαίως) πως ο ρόλος τους είναι παρεξηγημένος. Αγοραστές και πωλητές θεωρούν πως τα χρήματα που ζητούν για τις υπηρεσίες τους είναι πολλά, πως η διαμεσολάβηση τους είναι περιττή, και πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να «κλείσουν» το συμβόλαιο.


«Αποκλείονται οι μεσίτες» η «χωρίς μεσίτες» είναι φράσεις τις οποίες συναντούμε πολύ συχνά σε αγγελίες


Γενικά δεν αναγνωρίζεται η προσφορά των μεσιτών στην εθνική οικονομία. «Αποκλείονται οι μεσίτες» η «χωρίς μεσίτες» είναι φράσεις τις οποίες συναντούμε πολύ συχνά σε αγγελίες. Το ίδιο συχνά συναντούμε και την ανάθεση της πώλησης ενός ακινήτου σε… δέκα και παραπάνω γραφεία. Αυτή η έλλειψη αναγνώρισης και σεβασμού απογοητεύει κυρίως τους όψιμους επαγγελματίες του χώρου με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τα παρατούν πρόωρα.


Υπάρχει ωστόσο μία κατηγορία πελατών, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά ακινήτου χωρίς την βοήθεια του «διαμεσολαβητή» και δεν έχει πολλά περιθώρια (ούτε την πρόθεση) να διαπραγματευτεί το κόστος των υπηρεσιών του. Οι πελάτες αυτοί έχουν υψηλό κίνητρο στο να βρουν έναν καλό μεσίτη: Οι αγοραστές από το εξωτερικό.


Για πιο λόγο οι υπηρεσίες σου είναι απαραίτητες για τους ενδιαφερόμενους τρίτων χωρών


Για τους ενδιαφερόμενους πολίτες του εξωτερικού, οι υπηρεσίες του μεσίτη είναι «υποχρεωτικές» για τους εξής λόγους:


1. Δεν γνωρίζουν το νομικό πλαίσιο και χρειάζονται την συμβουλή και την καθοδήγηση του ειδικού


2. Δεν γνωρίζουν την ελληνική γραφειοκρατία, τα έγγραφα που θα πρέπει να προμηθευτούν κτλ.


3. Δεν γνωρίζουν το ελληνικό φορολογικό σύστημα και οι πιθανότητες να ασχοληθούν οι ίδιοι με αυτό, είναι κυρίως λόγω γλώσσας, ελάχιστες. Χρειάζονται κάποιον να τακτοποιήσει τα φορολογικά για λογαριασμό τους


4. Πιθανότατα δεν γνωρίζουν την περιοχή στην οποία βρίσκεται/βρίσκονται το ακίνητο/ακίνητα για το οποίο/οποία ενδιαφέρονται και γενικότερα δεν γνωρίζουν το ελληνικό «περιβάλλον»


5. Δεν έχουν οι ίδιοι την δυνατότητα να δουν από κοντά τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται, τουλάχιστον όχι πριν το τελικό στάδιο. Αυτό πρέπει να το κάνεις εσύ για αυτούς.


6. Δεν γνωρίζουν την ελληνική αγορά όσο εσύ. Πότε το ακίνητο πωλείται σε καλή τιμή η όχι, ούτε για το πόσο εύκολα η δύσκολα μπορούν να το εκμεταλλευτούν μέσω π.χ. βραχυχρόνιων μισθώσεων.


7. Λόγω απόστασης και γλώσσας, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν οι ίδιοι απευθείας με τον πωλητή και χρειάζονται την μεσολάβηση σου.


Για τους ενδιαφερόμενους πολίτες του εξωτερικού, οι υπηρεσίες του μεσίτη είναι «υποχρεωτικές»

Βέβαια το κίνητρο από μόνο του δεν είναι αρκετό για να πέσουν οι υπογραφές. Θα πρέπει πρώτα να ασχοληθείς σοβαρά με τον πελάτη και να εργαστείς ώστε να βρεις λύσεις σε όλα τα παραπάνω προβλήματα. Και το κυριότερο από όλα: Θα πρέπει ο πελάτης να διαλέξει εσένα ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους οι οποίοι προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες. Για το πως ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό έχουμε ασχοληθεί εδώ.




Φωτογραφία: depositphotos.com, @ terroa


bottom of page